matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trudne
Michcio:
6
Jak udowodnić że osiami symetrii hiperboli y=−
są proste y=x i y=−x
x
To jest dobrze znane że dla hiperbol podstawowych są takie osie symetrii ale ktoś potrafi to ładnie pokazać, bo na oko i na rysunku to wiadomo że jest
15 cze 23:57
Qulka:
bo jak wstawisz to wyjdzie to samo
6
6
6
y=−
podstawiasz y=x x=−
wyliczasz y y=−
i masz to samo więc jest
x
y
x
symetryczne
16 cze 00:21