Równanie 2 stopnia z parametrem
Michcio: Ustal ile punktów wspólnych może mieć parabola o ramionach skierowanych do góry i wierzchołku w
punkcie (0,−4) z okręgiem o równaniu x
2+y
2=16
Rozpatruję układ równań y=ax
2−4 oraz x
2+y
2=16
Podstawiam pierwszy y do drugiego równania i dochodzę do postaci
x
2(a
2*x
2−8a+1)=0 ⇔ x=0 lub a
2x
2−8a+1=0
Nie wiem co to jest to x=0 ale chyba nic konkretnego
a
2x
2−8a+1=0
a
2 * x
2 = 8a−1
| | 8a−1 | |
a ≠ 0 (właściwie to a>0) czyli x2= |
| |
| | a2 | |
No i kompletnie nie wiem co dalej...
15 cze 23:47
Qulka:

dla a≤1/8jedno rozwiązanie
dla a>1/8 trzy rozwiązania
16 cze 00:17
ZKS:
| | y + 4 | |
y = ax2 − 4 ⇒ x2 = |
| ∧ a > 0 |
| | a | |
x
2 + y
2 = 16
y
2 + y + 4 − 16a = 0
Δ = 1 − 4 * (4 − 16a) = 64a − 15
16 cze 00:20
ZKS:
Oczywiście, że muszę coś zjeść o tej porze.
ay2 + y + 4 − 16a = 0
Δ = 1 − 4 * a(4 − 16a) = 64a2 − 16a + 1 = (8a − 1)2
16 cze 00:23
Piotr:
smacznego
16 cze 00:25
ZKS:
A dziękować.
16 cze 00:34
Michcio: Zks jest chyba ok 👌 ale u cb wyjdą 2rozw i jedno. A u qulki wyszło jedno i trzy
16 cze 01:19
ZKS:
Jest chyba ok, a co jest źle? Jeżeli nie widzisz nic to ja zapiszę w ten sposób, może to
zauważysz.
ay
2 + y + 4 − 16a = 0
a(y
2 − 16) + y + 4 = 0
| | 4a − 1 | |
(y + 4)(ay − 4a + 1) = 0 ⇒ y = −4 ∨ y = |
| . |
| | a | |
| | 4a − 1 | | 1 | |
Teraz jeżeli |
| = −4 ⇒ a = |
| |
| | a | | 8 | |
| | −4 + 4 | |
otrzymamy jedno rozwiązanie y = −4, stąd x2 = |
| ⇒ x2 = 0 ⇒ x = 0. |
| | | |
Mamy, więc jedno rozwiązanie x = 0 ∧ y = 0,
| | 1 | |
jeżeli teraz 0 < a ≠ |
| to mamy rozwiązanie |
| | 8 | |
| | | |
rozpatrujemy rozwiązanie x2 = |
| , jeżeli prawa strona jest ujemna |
| | a | |
dostaniemy sprzeczność.
| 8a − 1 | | 1 | | 1 | |
| < 0 ∧ 0 < a ≠ |
| ⇒ a ∊ (0 ; |
| ) |
| a2 | | 8 | | 8 | |
Natomiast jeżeli prawa strona będzie nieujemna otrzymamy rozwiązania
| 8a − 1 | | 1 | | 1 | |
| ≥ 0 ∧ 0 < a ≠ |
| ⇒ a ∊ ( |
| ; ∞) |
| a2 | | 8 | | 8 | |
| | 1 | |
Dla licznika 8a − 1 = 0 otrzymamy x = 0 jedno rozwiązanie, ale już wcześniej dla a = |
| |
| | 8 | |
| | 1 | |
mieliśmy jedno rozwiązanie, więc dla a ∊ ( |
| ; ∞) mamy dwa rozwiązania w sumie trzy. |
| | 8 | |
| | 1 | |
Podsumowując dla a ∊ (0 ; |
| ] mamy jedno rozwiązanie |
| | 8 | |
y = −4 ∧ x = 0,
| | 1 | |
dla a ∊ ( |
| ; ∞) otrzymamy trzy rozwiązania |
| | 8 | |
| | 4a − 1 | | √8a − 1 | |
(y = −4 ∧ x = 0) ∨ (y = |
| ∧ x = ± |
| . |
| | a | | a | |
16 cze 13:00