Funkcja wykładnicza + parametr
łup łup: Zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametru m (m ∊ R):
|2 − (
13)
x| = m
2 − 1
W odpowiedziach jest:
Równanie nie ma rozwiązań dla m ∊ (−1, 1); ma 1 rozwiązanie dla m ∊ (−
∞, −
√3) ∪ {−1, 1} ∪
<
√3, +
∞), dwa rozwiązania dla m ∊ (−
√3, −1) ∪ (1,
√3)
Narysowałam ten wykres i tylko część odpowiedzi mi się pokrywa − nigdzie nie wychodzi mi
√3
ani −
√3 − nie wiem skąd się to w ogóle bierze.
Mógłby mi ktoś pomóc z tym zadaniem? Byłabym wdzięczna
Eta:

y=k , k= m
2−1
0 rozwiązań dla k <0 ⇒ m
2−1<0 ⇒ m∊(−1,1)
1 rozwiązanie dla k=0 lub k>2 ⇒ m
2−1=0 lub m
2−1>2
⇒ m =± 1 lub m
2−3>0 ⇒ m∊(−
∞. −
√3) U (
√3,
∞).
2 rozwiązania dla 0< k <2 ⇒ .....
dokończ