Oblicz obwód i pole prostokąta, gdy jego przekątna ma długość 16 i kąt rozwarty
Dorota: Oblicz obwód i pole prostokąta, gdy jego przekątna ma długość 16 i kąt rozwarty między
przekątnymi wynosi 100 stopni.
Prosiłabym o szybką pomoc i wytłumaczenie.
Dziękuję!
15 cze 22:41
DgD700: wlasnie ogarniam podobne zadanie, rozrysowuje sobie to na kartce dziele to na trojkaty i juz
gubie sie w samych katach...
15 cze 22:46
Dorota: Właśnie u mnie coś podobnego, robię do pewnego momentu i potem klapa. Dlatego wolałabym aby
ktoś to zrobił ładnie od A do Z, ktoś kto się na tym zna
15 cze 22:47
Piotr:
NP. z tw cos oblicz jeden bok, a potem z tw. Pitagorasa drugi.
15 cze 22:53
Doris: Mam tylko jeden bok w trójkącie podany
15 cze 22:56
Piotr:
15 cze 22:58
Eta:

a= 8*sin50
o =.... skorzystaj z tablic
b= 8*cos50
o =....
P= 4ab =....
L= 4a=4b=...
15 cze 23:00
Eta:
Poprawiam zapis :
L= 4a+4b=...
15 cze 23:02
Doris: Dziękuję!
15 cze 23:02
Eta:
Co Cię tak cieszy?
15 cze 23:03
Doris: To że w końcu rozumiem, co prawda dobrze zaczęłam z tablicami cos/sin itd. tylko nie do końca
pamiętałam przez co mam pomnożyć eh. Może dam radę zaliczyć to jakoś jutro
15 cze 23:05
Eta:
Pole można obliczyć też tak:
d= 16
| | 1 | |
P= |
| d2*sin100o = 8*16*cos10o=.... |
| | 2 | |
15 cze 23:06