ciąg geometryczny
Kamil: iloczyn dziesięciu poczatkowych wyrazów o numerach parzystych rosnącego ciągu geometrycznego
(an) jest 32 razy wiekszy od iloczynu dziesieciu początkowych wyrazów o numerach
nieparzystych. Oblicz a6, jeżeli suma kwadratów wyrazów pierwszego i drugiego jest równa 30.
Zadanie na jutro, a ja nie mam żadnego pomysłu
15 cze 22:25
Janek191:
a
12 + a
22 = 30
a
12 + ( a
1 q)
2 = 30
x = a
2*a
4* ... *a
20 = a
1q * a
1 q
3 * ...* a
1 q
19 = (a
1)
10*q
1 + 3 + ... + 19
oraz
y = a
1*a
3* ... * a
19 = a
1* a
1 q
2 * ... * a
1 q
18 = (a
1)
10*q
2 + 4 + .. + 18
x = 32 y
Dokończ
15 cze 22:48
Kamil: Hmm jaki jest następny krok? Podstawić x = a2*a4* ... *a20 = a1q * a1 q3 * ...* a1 q19 =
(a1)10*q 1 + 3 + ... + 19
oraz
y = a1*a3* ... * a19 = a1* a1 q2 * ... * a1 q18 = (a1)10*q2 + 4 + .. + 18
do tego x= 32y? A nastepnie podzielić obie strony przez y?
16 cze 00:33
Janek191:
Trzeba obliczyć:
1 + 3 + ... + 19
oraz
2 + 4 + ... + 18
16 cze 00:45
Janek191:
0,5*( 1 + 19}*10 = 5*20 = 100
0,5*( 2 + 18}*9 = 90
Mamy zatem
x = (a1)10*q100
y = ( a1)10*q90
oraz
x = 32 y
(a1)10*q100 = 32*(a1)10*q90 / : (a1)10 *q90
q10 = 32
q = √2
======
Wracamy do I równania
(a1)2 + (a1 q)2 = 30
czyli
(a1)2 + (a1)2 *q2 = 30
(a1)2*[ 1 + q2] = 30 ale q2 = 2 , więc
(a1)2*[ 1 + 2] = 30 / : 3
(a1)2 = 10
a1 = √10
==========
i dlatego
a6 = a1*q5 = √10*(√2)5 = √10*4√2 = 4 √10*2 = 4 √ 4*5 = 8√5
a6 = 8√5
=========
16 cze 00:57