granice
Potrzeba: hej mam prosbe moglby mi ktos wytlumaczyc na jakiej zasadzie w granicach oblicza sie to 2 lew i
praw
tylko tak prostymi slowami, bo nie wiem zupelnie jak to wyznaczyc, chodzi mi o to ze np jak
jest f(x)= ( (x−2)2 dla x ≤2 i −2x+4 dla x>2
i mam wyznaczyc lim f(x) gdzie x−>2− , lim f(x) gdzie x−> 2+ , lim f(x) gdzie x−>2
15 cze 22:22
Janek191:

f(x) = ( x − 2)
2 dla x ≤ 2
= − 2 x + 4 dla x > 2
więc
lim f(x) = ( 2 − 2)
2 = 0
x → 2
−
lim f(x) = −2*2 + 4 = 0
x →2
+
dlatego
lim f(x) = 0
x→ 2
15 cze 22:37
Potrzeba: a moge miec jeszcze pytanie? Dlaczego do tej pierwszej funkcji dales lim 2− a do tej drugiej 2+
15 cze 22:44
Janek191:
2− oznacza ,że x dąży ( zbliża się) do 2 z lewej strony . czyli dla x < 2
wtedy obowiązuje I wzór
2+ oznacza, ze x dąży ( zbliża siw ) do 2 z prawej strony, czyli dla x > 2
wtedy obowiązuje II wzór
15 cze 22:57
Potrzeba: i cała zagadka rozwiązana, dziekuje ci z całego serca


!
15 cze 23:11
Potrzeba: Jeszcze mam pytanie jedno, skoro oba wyniki wyszły zero to znaczy, że funkcja jest ciągła w 2
tak?
16 cze 08:11
J:
aby funkcja była ciągła w punkcie musz a być spełnione trzy warunki:
1) funkcja musi posiadać wartość w punkcie
2) funkcja musi posiadać granicę w punkcie ( lewostronna = prawostronnej )
3) granica musi być równa wartości funkcji w tym punkcie
16 cze 08:40