Planimetria, jak obliczyć?
Majk: Mam jutro sprawdzian poprawkowy i powatrzam zadania, mam problem z jednym, iż zły wynnik mi
wychodzi ciągle, prosiłbym o pomoc.
Treść:
Pole Trójkąta równobocznego opisanego na okręgu oo promieniu 3 jest równe...
15 cze 22:21
J:
| | a2√3 | | a√3 | | 2 | |
P = |
| , h = |
| r = |
| h .... policz: h , potem a ,potem P |
| | 4 | | 2 | | 3 | |
15 cze 22:23
Eta:
| | a√3 | |
r= |
| ⇒ a√3=18 /*√3 ⇒ a= 6√3 ⇒ a2= 36*3 |
| | 6 | |
15 cze 22:25
tata:
nie licz h, nie potrzeba
15 cze 22:29
Majk: Ja pierw obliczyłem logicznie h, aby mieć a, potem pod wzór podstawiałem a.
15 cze 22:32
Michcio: Nie
15 cze 22:33
J:
i dobrze zrobiłeś ... przynajmniej masz świadomość tego , co robisz
15 cze 22:33
Majk: Kurcze, gdzieś w obliczeniach robie błędy, ale dziękuje za pomoc
15 cze 22:37
Mila:

|CD|=h
h=3*r
h=3*3=9
a
√3=18 /*
√3
3*a=18
√3
a=6
√3
P
Δ=27
√3
=============
15 cze 22:49
Eta:
15 cze 22:52
Majk: Dzięki wielkie
15 cze 23:04