Oblicz sinus kąta z krótszym bokiem.
Matematykna2: Stosunek boków prostokąta jest równy 3:7.Oblicz sinus kąta,jaki tworzy przekątna tego
prostokąta z jego krótszym bokiem.
15 cze 21:41
OchotaNa2: Proszę o udzielenie pomocy koledze z klasy. Ja również chętnie skorzystam
15 cze 21:43
Janek191:

(7x)
2 + (3 x)
2 = 49 x
2 + 9 x
2 = 58 x
2
więc
| | 7 x | | 7 | | 7√58 | |
sin α = |
| = |
| = |
| ≈ 0,9191 |
| | √58 x | | √58 | | 58 | |
15 cze 21:50
Matematykna2: Dzieki Januszu191
15 cze 21:51
Eta:

x>0 d=
√49x2+9x2=
√58x2 = x
√58
15 cze 21:53
Eta:
15 cze 21:54