aa
Hugo: jak rozwiązać równanie
x' + 2tx = 2tx
2

15 cze 21:27
ICSP: x ≡ 0 jest rozwiązaniem. Dzieląc przez x2 mamy :
x−2 x' + 2t x−1 = 2t
Podstawienie z = x−1 sprowadzi równanie do równania liniowego I rzędu
Dalej jest schemat.
15 cze 21:29
J:
tak samo jak równanie: y' + 2xy = 2xy2 ( rownanie Bernoulliego )
15 cze 21:29
J:
ot, co ....
15 cze 21:30
Hugo: ale to co jest wgl ;−; bo pierwszy raz na oczy widzę?
x' to pochodna?
jaki to jest dział czy cos?
dziekuje ci oczywiscie
15 cze 21:36
ICSP: równania różniczkowe.
x jest funkcją zmiennej t.
15 cze 21:37
J:
tak jak u mnie y jest funkcją x
15 cze 21:38
J:
Nie miałeś równań różniczkowych ... i masz rozwiązać taki przykład ?
15 cze 21:40
Hugo: nie milem na cwiczeniach a na egzaminie ma byc
15 cze 21:48
J:
ciekawe ..
15 cze 21:50
Hugo: w czw zeróweczka z analizy

Dumnyś z Huga? mieszkańca tego forum
15 cze 21:52
Hugo: Jutro sie rano może coś troche dzis biore proszę o odwiedzanie postów : P
15 cze 21:52
Mariusz: x' + 2tx = 2tx
2
Tutaj da się rozdzielić zmienne
x'=2tx
2−2tx
x'=2t(x
2−x)
ln|x−1|−ln|x|=t
2+C
19 cze 23:06
Hugo: Dziękuję Ci bardzo

!
19 cze 23:22
Mariusz: Jak lubisz czynnik całkujący to dla równań Bernoulliego postaci
y'+p(x)y=q(x)yr wygląda on tak
μ(x,y)=e(1−r)∫p(x)dxy−r
19 cze 23:47