rownanie rózniczkowe
szybki: x
2(2y *
dydx −1) = 1 / x
2
| | dy | | 1 | |
2y * |
| = |
| + 1 /*dx |
| | dx | | x2 | |
całkuje i wychodzi:
mógłby mi ktoś powiedzieć co robie źle, gdyż na wolframie wychodzi mi inny wynik
15 cze 21:16
J:
nie widzę błędu w Twoim rozwiązaniu...
15 cze 21:19
15 cze 21:19
J:
to jest dokładnie to samo ... sprowadź wyrażenie pod pierwiastkiem do wspólnego mianownika
15 cze 21:24
J:
| | 1 | | x2 − 1 + Cx | |
− |
| + x + C = |
| |
| | x | | x | |
15 cze 21:26
szybki: okey.. jestem głupi

mógłbyś mi jeszcze pomóc w tym przykładzie:
(y + xy)dx + (x−xy)dy = 0 /

x
| | (x−xy)dy | |
(y + xy) + |
| = 0 |
| | dx | |
całkuje i wychodzi:
ln|y| − y = − ln|x| − x + c
jak sobie z tym poradzić?
15 cze 21:34
J:
w drugim nawiasie jest na pewno (x−xy) , czy (x+xy) ?
15 cze 21:37
szybki: przepisałem dobrze

czyli (x−xy)
15 cze 21:38
J:
widziałem wiele rozwiązań , gdzie funkcja y była podana w postaci uwikłanej
15 cze 21:45
szybki: okey, dziękuje za pomoc
15 cze 21:50