Rozwiąż nierówność.
Mateusz Krych: | | 1 | |
1. liczba α jest iloczynem wszystkich liczb spełniających równanie | |
| |x+1| −4 |= 3. |
| | 2 | |
Oblicz α
2. Rozwiąż nierówność | 2x +4| + |x−1|≤ 6
Poproszę o rozpisanie możliwości wszystkich albo wstępne rozwiązanie tego, bo nie wiem jak
15 cze 20:49
J:
| | 1 | | 1 | |
1) |
| Ix+1I − 4 = 3 lub |
| Ix+1I − 4 = − 3 ⇔ |
| | 2 | | 2 | |
Ix+1I = 14 lub Ix+1I = 2 ⇔ x+ 1 = 14 lub x +1 = − 14 lub x+1 = 2 lub x+1 = −2
15 cze 20:52
Mila:
1)
| 1 | | 1 | |
| |x+1|−4=3 lub |
| |x+1|−4=−3 /*2 |
| 2 | | 2 | |
|x+1|−8=6 lub |x+1|−8=−6
|x+1|=14 lub |x+1|=2
x+1=14 lub x+1=−14 lub x+1=2 lub x+1=−2
dokończ
15 cze 20:54
Mateusz Krych: @up jak nawet to wydaje mi się, że jest Ix+1I = 10, a nie 14.. Ale pewien nie jestem. Czyli
rozważam 4 przypadki. A te x+1=2 robię na x=1? Bo mam pomnożyć wszystkie wyniki ze sobą.
15 cze 20:56
Mateusz Krych: Aaa dobra już rozumiem czemu 14

Dzięki wielkie. Czekam na odpowiedź do drugiego zadania
15 cze 20:58
J:
Czy Ty wiesz o co pytasz ? ... a skoro wydaje ci się,że Ix+1I = 10 ... to się tego trzymaj
15 cze 20:58
J:
Oj...możesz się nie doczekać...
15 cze 20:59
Mila:

Zadanie 2.
| 2x +4| + |x−1|≤ 6
1)
|2x+4|=2x+4 dla 2x+4≥0⇔dla x≥−2
|2x+4|=−2x−4 dla x<−2
2)
| x−1|=x−1 dla x−1≥0⇔dla x≥1
|x−1|=−x+1 dla x<1
Rozważamy nierówność w trzech przedziałach:
I) x<−2
−2x−4−x+1≤6
−3x≤9
x≥−3 i x<−2⇔
x∊<−3,−2)
II) x∊<−2,1)
2x+4−x+1≤6
x+5≤6
x≤1
x∊<−2,1)
III) x≥1
2x+4+x−1≤6
3x≤3
x≤1
x=1
z(I i II i III)
x∊<−3,1>
15 cze 21:33
Mila:
15 cze 22:41