asda
hs: Kiedy równanie kwadratowe z parametrem ja tylko jeden pierwiastek rzeczywisty ?
Dla Δ=0 jest jeden, ale podwójny i nie wiem czy o to chodzi.
15 cze 19:57
Eta:
Δ=0
15 cze 19:57
hs: Okej, dzięki.
15 cze 19:58
hs: A jeżeli mam kiedy równanie 32x−2(m−1)3x+m+5=0 ma jeden pierwiastek rzeczywisty to zamieniam
to na :
t2−(2m−2)t+m+5=0 gdzie t>0 t=3x
i mam dwie opcje :
1)Δ=0
t1t2>0
t1+t2>0
oraz
2)Δ>0
t1t2<0
tak ? I wynikiem będzie suma rozwiązań ?
15 cze 20:04
hs: hmhm?
15 cze 20:11
hs: →?
15 cze 20:16
hs: ←?
15 cze 20:27
J:
jeżeli Δ = 0 , to tylko warunek: t0 > 0
jeżeli Δ > 0 ,to tylko warnek: t1*t2 < 0
w rozwiązaniu ... suma tych rozwiązań
15 cze 20:32
hs: Dzięki
15 cze 20:34
15 cze 20:42
hs: ←
15 cze 20:50
PW: Zacytuję:
Dla Δ=0 jest jeden, ale podwójny ...
Jest to wypowiedź świadcząca o nieznajomości definicji pierwiastka równania (powinno być:
rozwiązania równania).
Równanie nie może mieć
podwójnego pierwiastka.
Pierwiastek równania (poprawnie: rozwiązanie równania) to liczba, która podstawiona w miejsce x
zamienia równanie w zdanie prawdziwe.
Podwójnie?
Przykład:
(x − 5)
2 = 0.
Rozwiązaniem jest liczba 5, i innej nie ma.
Dlaczego np. rozwiązując równanie
sin
2x = 0 na przedziale [0,π]
nikt nie twierdzi, że x
0 = π jest
podwójnym rozwiązaniem?
15 cze 20:56
PW: Spojrzyj jeszcze np. tu:
295735, Pytają o potrójny pierwiastek, ale
wielomianu, a
nie równania. Takie pytanie jest sensowne, wielokrotny pierwiastek wielomianu ma definicję.
15 cze 21:01
hs: Ale ogółem założenie jest w porządku, tylko złego słownictwa użyłem, tak ?
15 cze 21:02
J:
Witaj
PW ...widać czasy się zmieniły, a i matematyka też

Za moich czasów licealnych , przy wyrózniku równym zero , nazywało się ten pierwiatek podwójnym
i oznaczało nawet: x
1,2 ... no ale cóż, to już zamierzchła przeszłość .. przyszło nowe

Pozdrawiam..
15 cze 21:08
PW: J, podejrzewam, że jestem starszy

i pamiętam to doskonale, ale chyba były to
niepotrzebne zmagania − przeniesiono niesłusznie pojęcie pierwiastka wielokrotnego wielomianu
na pojęcie pierwiastka (rozwiązania) równania. Funkcja kwadratowa − jako wielomian − może mieć
pierwiastek podwójny oznaczany symbolem x
1,2. Równanie kwadratowe w takiej sytuacji ma
jeden pierwiastek (jedno rozwiązanie). Zgadzam się z takim podejściem, które ujednolica
pojęcie rozwiązania równania − niekoniecznie z wielomianem po lewej stronie.
15 cze 21:32