trygonometria
jaster: 1. określ dla jakich argumentów funkcja f(x)= sinx+
√3cosx przyjmuje największą wartość
tylko prosze o rozwiązanie na poziomie drugiej liceum, bez żadnych pochodnych

2. oblicz: sin54
o*sin84
o
PW: sinα cosβ + cosα sinβ = sin(α+β)
− jeżeli ten wzór był, to dokończysz.
Drugie jeszcze trudniejsze, wymaga zastosowania wzoru
| | α+β | | β−α | |
cosα − cosβ = 2sin |
| sin |
| , |
| | 2 | | 2 | |
gdzie β = 138° i α = 30° (my mamy policzyć "prawie że prawą stronę").
Wymagana będzie znajomość wartości funkcji trygonometrycznych kąta 48°= 30°+18°.