Naszkicuj wykres funkcji. Proszę aby tylko napisać mi krok po kroku co rysuję.
pol8452: f(x) = log2(1−x)
15 cze 17:58
Mila:
1) y=log2(x)
2) y=log2(−x) ( symetria względem OY)
3) Translacja o wektor [1,0] i otrzymujesz wykres f(x)=log2(−x+1)
Zrozumiałam, że nie chcesz narysowanego wykresu?
15 cze 20:39
pol8452: o to mi właśnie chodziło. Dziękuję
15 cze 21:45
pol8452: Naszkicuj wykres odpowiedniej funkcji i odczytaj z niego zbiór rozwiązań nierówności.
log1/2(↑x↑+2)<−2
pionowe strzałki symbolizują wartość bezwzględną. logarytm ma podstawę 1/2.
Bardzo bym prosił o poinstruowanie mnie krok po kroku jak to zrobić.
15 cze 22:25
J:
1) log1/2x
2) log1/2(IxI) ... odbij względem osi OY ( suma wykresów )
3) log1/2(IxI +2) .. przesunięcie o 2 w lewo
4) prosta y = − 2
5) odczyt rozwiązń
15 cze 22:30