zbiór wartości
just: Oblicz zbior wartości:
f(x)=1cos2x+1sin2x
15 cze 17:34
J:
| | 1 | | 4 | |
wskazówka: f(x) = |
| = |
| |
| | sin2xcos2x | | (sin2x)2 | |
15 cze 17:36
just: nic mi chyba nie mówi ta wskazówka :c
15 cze 17:46
J:
jaka może być największa wartość mianownika ? ( wtedy to będzie minimum funkcji )
a jak się będzie zmieniać warość funkcji, gdy mianownik będzie zmierzał do zera ?
15 cze 17:48
just: największa wartość mianownika to 1 i wtedy wartość całej funkcji jest najmniejsza i przyjmuje
wartość 1.
jak mianownik będzie zmierzał do 0 to wtedy wartość funkcji będzie się zwiększała, ale
mianownik może przyjmowac najmniej 0, a przez 0 się nie dzieli...co dalej z tym zrobić?
15 cze 17:52
J:
jak M = 1 , fo f(x) = 4 (minimumum)
15 cze 17:54
J:
muszę kończyć .... fmin = 4 , fmax = + ∞
czyli : Zw = [4,+∞)
15 cze 17:56
just: skad w liczniku wzięło się 4?
15 cze 17:58
just: już chyba rozumiem, dziękuję
15 cze 18:00