Rówmamia wykładnicze
Aga16: Prosze o pomoc, nie wiem jakie zrobić założenia. Dla jakich wartości parametru m (m∊R) równanie
4x + 4x−1 + 4x−2 + ... = m − 1/3 * 42x nie ma rozwiązań?
Ma wyjść m należy od minus nieskończoności do 0 domknięty.
15 cze 17:21
Kacper:
Najpierw warunek zbieźności szeregu
15 cze 17:23
Aga16: Czyli?
15 cze 17:25
Kacper:
Poszukaj w książce kiedy istnieje suma szeregu geometrycznego
15 cze 17:38
Aga16: Gdy wartość bezwzględna z q jest mniejsza od 1. To wiem już policzyła sumę i wyszło mi S= 4x
*4/3
podstawiłam t=4x i wyszło mi 4/3 t = m − 1/3 * t2 i założyłam żę delta mam być mniejsz od
zera ale wtedy wychodzi mi zły przedział od minus nieskończoności do − 4/3) i nie wiem co
robię żle moż trzeba zrobić jakieś inne założenia
15 cze 17:56
Kacper:
Napisz do mnie na gadu to ci pomogę, bo tutaj nie mam czasu pisać. (8959267)
15 cze 17:58