A
abc:
Wyznacz warnosc parametru, dwa pierwiastki roznych znakow, chodzi mi tutaj o liczenie DELTY
Wychodzi −3m−4, i co mam dalej robic, aby spelnic warunek Δ>0?
−3m=4
15 cze 17:17
J:
to policz Δ jeszcze raz
15 cze 17:18
abc: Okej, wychodzi inna delta, robilem na szybko, chodzi w sumie tylko o to, ze gdy wychodzi mi
wynik przykladowo 10m+4 z liczenia delty, to wyznaczam m
i m>0 m∊R?
15 cze 17:25
J:
Δ = 4m + 4 ..Δ > 0 ⇔ 4(m+1) > 0 ⇔ m+ 1 > 0 ⇔ m > − 1
ale to jeszcze nie załatwia sprawy ... mają być różnych znaków
czyli:
x1*x2 < 0 i wzory Viete'a
15 cze 17:27
abc: Chodzilo mi tylko o wynik delty i czy musze cos dalej robic, reszte wiem co i jak, dzieki
15 cze 17:32
Mila:
Musisz z otrzymanego zbioru wyłączyć takie m dla którego x=−2.
15 cze 18:44