chłopaki pomożecie w tym zadanku
Martynka xd 19: Pewna firma ma dwa odziały . Średnie miesięczne wynagrodzenie w 1 odziały wynosi 3600 zł , w 2
oddziałach − 4800 zł . Oblicz średnie miesięczne wynagrodzenie w obu oddziałach razem ,
jeżeli :
a) 1 oddział zatrudnia dwa razy więcej pracowników niż 2 oddział
b) 1 oddział zatrudnia o 40 % pracowników mniej niż 2 oddział .
15 cze 16:31
Janek191:
| | 2n* 3 600 + n*4 800 | | 12 000 n | |
a) x = |
| = |
| = 4 000 |
| | 2n + n | | 3 n | |
15 cze 21:28
Janek191:
| | 0,6 n* 3 600 + n* 4 800 | | 6 960 n | |
b) x = |
| = |
| = 4 350 |
| | 1,6 n | | 1,6 n | |
15 cze 21:31