pomożecie mi ? : ( prosze
Mateusz: 1. W pewnej szkole są trzy klasy drugie liczące kolejno :21,23 i 23 uczniów . Średni wzrost
uczniów w pierwszej z nich jest równy 172 cm , w drugiej 174 cm w trzecim 170 cm . Oblicz
średni wzrost wszystkich uczniów klas drugich .
2. W pewnej firmie zatrudniającej 20 pracowników średnie miesięczne wynagrodzenie wynosi 4200
zł. Jakie będzie średnie wynagrodzenie jeżeli :
a) czterech pracowników dostanie podwyżkę − każdy po 400 zł.
b) wynagrodzenie trzech pracowników wzrosną o 20 % i będą wynosiły po 3000 zł
Janek191:
z.1
| | 21*172 + 23*174 + 23*170 | | 3 612 + 4 002 + 3 910 | |
x = |
| = |
| = |
| | 21 + 23 + 23 | | 67 | |
Odp. 172 cm
==========
z.2
| | 20* 4 200 + 4*400 | | 84 000 + 1 600 | | 85 600 | |
a) x = |
| = |
| = |
| = 4 280 |
| | 20 | | 20 | | 20 | |
Odp. 4 280 zł
==========
Lub
( 4 *400) : 20 = 1 600 : 20 = 80
4 200 + 80 = 4 280
−−−−−−−−−−−−−