prosze o pomoc :(
Klaudusia :D : a) Średnia arytmetyczna liczb : 14,2,4,15,14,x,6r jest równa 12 . Wyznacz x oraz oblicz
medianę i dominantę tych liczb :
b) Średnia arytmetyczna liczb : 3,1,2,5,6,x,y jest równa 4.Wyznacz x i y jeśli dominanta tych
licz jest równa 1 oraz x >y.
15 cze 16:20
Janek191:
| | 14 + 2 + 4 + 15 + 14 + x + 6 | |
a) x = |
| = 12 |
| | 7 | |
więc
55 + x = 7*12 = 84
x = 84 − 55 = 29
−−−−−−−−−−
2,4,6,14,14,15,29
więc
mediana
m
e = 14
Dominanta
d = 14
−−−−−
15 cze 22:05
Janek191:
b)
| | 3 + 1 + 2 + 5 + 6 + x + y | |
x = |
| = 4 |
| | 7 | |
więc
17 + x + y = 4*7 = 28
x + y = 28 − 17 = 11
d = 1 , więc y = 1 oraz x = 10
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1,1,2,3,5,6,10
15 cze 22:08