matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna z definicji
pawdralala:
Cześć proszę o pomoc z tym zadaniem Oblich pochodną z definicji w punkcie xo a) f(x) = sin x w punkcie x
0
=π/3 . Nie wiem co zrobić gdy podstawiam do wzoru f(π/3 + h)
15 cze 16:16
Michał:
Wzory redukcyjne
15 cze 16:19
Mila:
f(x
0
+h)−f(x
0
)
f'(x
0
)=lim
h→0
h
π
π
π
sin(
+h)−sin
3
3
f'(
)=lim
h→0
=
3
h
π
3
+h+
π
3
π
3
+h−
π
3
2*cos
*sin
2
2
=lim
h→0
=
h
π
sin
h
2
π
1
=lim
h→0
cos (
+
h
2
)*
=cos
*1=
3
h
2
3
2
15 cze 16:29
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick