kazdy z wykresów funkcji
magicdiana: moze ktos mi wyjasnic skad wzielo sie tu te 5?
y= 2x−3/ x+1 = 2(x+1) −5/ x+1
tresc zadania: kazdy z wykresow funkcji ktorych wzory podano ponizej, otrzymano w wyniku
przesuniecia równoleglego wykresu funcji f(x)= a/x o wektor v = [p,g]. Wyznacz wzor funkcji f
i wspólrzedne wektora v.
15 cze 15:44
J:
2x − 3 = 2(x+1) − 5
15 cze 15:46
magicdiana: tylko dalej nie wiem skad ta 5 sie tu wziela, mozesz mi jakos najlatwiej wyjasnic?
15 cze 15:49
J:
| | 2x−3 | | 2(x+1) − 5 | | 5 | | 5 | |
y = |
| = |
| = 2 − |
| ... czyli wykres funkcji: y = − |
| |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x | |
przesunieto o wektor v = [−1,2]
15 cze 15:54
magicdiana: dobrze rozumiem, a ta 5 skad sie wziela? jakos sie ja wylicza? bo glownie o to mi chodzi
15 cze 16:07
J:
przecież liczniki muszą być takie msame : 2x − 3 = 2(x+1) − 5
2x + 2 − 5 = 2x − 3
15 cze 16:09
J:
w liczniku chcemy mmieć wyrażenie (x+1) , aby móc podzielić przez mianownik..
przekształcamy: 2x − 3 = 2(x+1) ... i teraz musimy odjąć 5 , aby zachować tą samą wartośc
15 cze 16:12
magicdiana: aaa dobrze nie wiedzialam tego dopiero zaczelismy temat w szkole o tym, dziekuje bardzo!
15 cze 16:13