15 cze 14:08
pati: | 2 | |
aby narrysować wykres funkcji y= |
| +4 przesunąć : |
| x−3 | |
A) o 3 jednostki w lewo i 4 w górę
B) o 3 jedn. w lewo i 4 w dól
C) o 3 jednostki w prawo i 4 w gół
D) o 3 jedno. w prawo i 4 w górę
15 cze 14:10
J:
D) wektor przesunięcia: v = [3,4]
15 cze 14:13
PW: pati, nie napisałaś
co przesunąć. Tak zadane pytanie nie ma sensu.
J odpowiedział na pytanie:
O jaki wektor należy przesunąć wykres funkcji
aby otrzymać wykres funkcji
15 cze 14:55
pati: | 2 | |
... nalezy wykres funkcji y= |
| pzresunąc: |
| x | |
15 cze 14:59
PW: ... czyli dobrze się domyślił
Mała uwaga. Łatwiej rzecz zrozumieć, gdy używa się oznaczeń jak o 14:55. Pisanie w obu
wypadkach y = ... jest dla niektórych jakąś przeszkodą utrudniającą zrozumienie .
15 cze 15:17