prawdopodobieństwo
kamila1992: Czy pomoże ktoś rozwiązać takie zadanie?
jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania co najwyżej 5 kul białych wśród 8 wylosowanych kul z
urny zawierającej kule czarne i białe jeśli prawdopodobieństwo wylosowania kuli czarnej wynosi
q=0,6 kolejne losowania nie mają wpływu na wartość q.
15 cze 13:18
PW: Skoro kolejne losowania nie mają wpływu na wartość q, to można przyjąć, że mamy do czynienia z
losowaniem ze zwracaniem − za każdym razem losujemy z urny zawierającej tyle samo czarnych i
białych kul, co za pierwszym razem.
Jest to typowe doświadczenie zwane schematem Bernoullego − 8−krotne powtórzenie tego samego
doświadczenia, w którym prawdopodobieństwo sukcesu p = 0,4 (wylosowania kuli białej) i
prawdopodobieństwo porażki q = 0,6 (wylosowania kuli czarnej).
Pytają o prawdopodobieństwo, że w 8 próbach wystąpi co najwyżej 5 sukcesów. Można policzyć
prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego − że w 8 próbach wystąpi 6 lub 7 lub 8 sukcesów.
Podstawiamy do znanego wzoru na liczbę sukcesów.
15 cze 14:15