matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciągu
pawel89:
Witam, mam takie pytanie odnośnie takich prostych granic
1
lim =
= 0
x
2
+1
x→
∞
x
lim =
= 0
x
3
+1
x→
∞
Czy można napisać, że obie są równe zero i nie trzeba tego dalej przekształcać a może warto dodać jakiś komentarz, żeby był poprawny zapis?
15 cze 13:10
J:
1
kontynuujesz zapis ... = [
] = 0
∞
15 cze 13:12
5-latek:
natomiast w drugiej granicy
∞
[
]≠0
∞
15 cze 13:21
Benny:
x
x
lim
x→
∞
=lim
x→
∞
=
x
3
+1
1
x(x
2
+
)
x
1
=lim
x→
∞
=0
1
x
2
+
x
15 cze 13:25
pawel89:
1
to nie jest przypadkiem symbol nieoznaczony? Bo wiem, że jeśli spotykałem się z takimi
∞
przypadkami to trzeba było granicę policzyć jeszcze raz. Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.
15 cze 13:27
john2:
https://matematykaszkolna.pl/strona/345.html
tu jest lista symboli nieoznaczonych
15 cze 13:28