Rozwiąż równanie. Pleasee ;)
Warettaa: Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania
(log3x)2+log3x2−log327=0
15 cze 13:02
Warettaa: Zatrzymałam się na etapie:
(log
3x)
2+log
3x
2−3=0
15 cze 13:04
J:
założenie: x > 0
⇔ (log3x)2 + 2log3x − 3 = 0 ... i podstaw: log3x = t
15 cze 13:04
Warettaa: Aha, no i oczywiście D=(0, +∞)
15 cze 13:05
sew: t2+2t−3=0 gdzie t=log3(x)
15 cze 13:05
Benny: x>0
(log
3x)
2+2log
3x−log
327=0
(log
3x)
2+2log
3x − 3=0
log
3x=t
t
2+2t−3=0
Δ=4+12=16
log
3x=−3
3
−3=x
log
3x=1
x=3
15 cze 13:06
Warettaa: Świetnie. Dziękuję bardzo.
15 cze 13:10
Warettaa: Jeszcze mam takie pytanko odnośnie logarytmów. Mam narysować wykres funkcji f(x)= log2x+1. W
związku z tym rysuję wykres y=log2x,a następnie przesuwam o 1 w prawo?
15 cze 13:14
5-latek: 
O jedna jednostke do góry
15 cze 13:15
J:
y = log2(x − 1) ... wtedy o 1 w prawo
15 cze 13:17
5-latek: Jeśli chcesz w prawo to wzor musiałby być taki
y=log2(x−1)
15 cze 13:18
Warettaa: Ok. Dziękuję.
15 cze 13:21
Warettaa: W zadaniu podali tak jak napisałam.

Także o 1 do góry na osi Y
15 cze 13:23