Rozwiązać równanie
sew: log3x(3/x)+log32(x)=1
15 cze 12:05
sew: Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
15 cze 12:06
nieuczciwy: log3x3 − log3xx + log32(x) = 1
15 cze 12:06
nieuczciwy: Teraz zmień podstawy w log3x i pododawaj logarytmy
15 cze 12:06
5-latek: I porob zalozenia
15 cze 12:07
J:
musisz sprowadzić wszystko do : log3x ... i wtedy podstawienie: log3x = t
15 cze 12:13
sew: zał: x>0
| | log3x(x) | |
1/x log3(3)−1/3 logx (x)+( |
| )2=1 |
| | (log3x(3) | |
1/x−1/3+(x/3)
2=1
Czy można tak zrobić...?
15 cze 12:25
J:
za mało założeń ....
15 cze 12:26
sew: x>0 i x≠1/3
15 cze 12:29
J:
| | 1 − log3x | |
przekształcasz do postaci: |
| + (log3x)2 = 1 |
| | 1 + log3x | |
15 cze 12:30
sew: | | log3(3) | | log3(x) | |
log3x(3/x)=log3x(3)−log3x(x)= |
| − |
| |
| | log3(3x) | | log3(3x) | |
nie wiem jak zamienić do podanej wyżej postaci...
15 cze 12:48
J:
| | log33 | | log3x | |
⇔ |
| − |
| + (log3x)2 = 1
|
| | log33x | | log33x | |
| | 1 − log3x | |
⇔ |
| + (log3x)2 = 1
|
| | 1 + log3x | |
| | 1 − t | |
masz równanie: |
| + t2 = 1 |
| | 1 + t | |
15 cze 12:54
sew: Ok, widzę już dawno nie robiłem i się zakręciłem

Dziękuję za pomoc
15 cze 13:00