matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
W
Michcio:
Podaj wzór krzywej będącej zbiorem wierzchołków wykresów funkcji określonych wzorami f(x)=x
2
+mx gdzie m∈R Jak wyprowadzić ten wzór
15 cze 11:53
J:
−m
1
x
w
= f(m) =
= −
m
2
2
15 cze 12:04
Michcio:
Odpowiedź to y=−x
2
15 cze 13:25
J:
tak ...
1
1
f(x) = (x +
m)
2
−
m
2
2
4
1
zatem szukana funkcja, to funkcja, która każdemu x =
m przyporządkowuje wartość:
2
1
y = −
m
2
, czyli : y = − (x
2
) = − x
2
4
15 cze 13:38