matma-infa
Blue: Dane są suma i iloczyn dwóch liczb całkowitych. Napisz program znajdujący te liczby.
Mógłby ktoś zapisać to w Pascalu?
15 cze 11:44
nieuczciwy:
pobierasz sumę − s
pobierasz iloczyn − i
szukane x, y
x+y = s
x*y = i
z pierwszego równania:
y = s − x
x * (s−x) = i
sx − x
2 − i = 0
x
2 − sx + i = 0
liczysz deltę
dajesz warunek że jeśli mniejsza od 0 to brak rozwiązań
liczysz x
1 i x
2
do wyliczonych x
1 i x
2 liczysz opdpowiednio y
1 i y
2
podajesz wynik
A na język Pascalowy sam sobie przełóż, ja ci mogę w VBA napiasać
15 cze 11:52
Saris: Ale co za problem.
a+b=c
ab=d
Układ równań 2 niewiadome, robisz z tego równanie kwadratowe i rozwiązujesz, osobno rozpatrzasz
sytuacje gdy d=0 (a=0 ⋁ b=0), c=0 ( (a=0 ⋀ b=0) ⋁ a=−b).
Zabawa z ifami.
15 cze 11:52
Blue: nieuczciwy, tyle to sama zrobiłam

Mam problem właśnie z przełożeniem na język, bo coś mi źle
wyszło
15 cze 12:23
5-latek: To nalezalo napisac co zrobilas a nie narazac kogos na takie komentarze
15 cze 12:34
Martiminiano: Blue, dopiero teraz zobaczyłem Twoją wiadomość na poczcie i odpowiedziałem.
18 cze 15:06