matematykaszkolna.pl
matma-infa Blue: Dane są suma i iloczyn dwóch liczb całkowitych. Napisz program znajdujący te liczby. Mógłby ktoś zapisać to w Pascalu?emotka
15 cze 11:44
nieuczciwy: pobierasz sumę − s pobierasz iloczyn − i szukane x, y x+y = s x*y = i z pierwszego równania: y = s − x x * (s−x) = i sx − x2 − i = 0 x2 − sx + i = 0 liczysz deltę dajesz warunek że jeśli mniejsza od 0 to brak rozwiązań liczysz x1 i x2 do wyliczonych x1 i x2 liczysz opdpowiednio y1 i y2 podajesz wynik A na język Pascalowy sam sobie przełóż, ja ci mogę w VBA napiasać emotka
15 cze 11:52
Saris: Ale co za problem. a+b=c ab=d Układ równań 2 niewiadome, robisz z tego równanie kwadratowe i rozwiązujesz, osobno rozpatrzasz sytuacje gdy d=0 (a=0 ⋁ b=0), c=0 ( (a=0 ⋀ b=0) ⋁ a=−b). Zabawa z ifami.
15 cze 11:52
Blue: nieuczciwy, tyle to sama zrobiłam emotka Mam problem właśnie z przełożeniem na język, bo coś mi źle wyszło
15 cze 12:23
5-latek: To nalezalo napisac co zrobilas a nie narazac kogos na takie komentarze
15 cze 12:34
Martiminiano: Blue, dopiero teraz zobaczyłem Twoją wiadomość na poczcie i odpowiedziałem.
18 cze 15:06