pomocy!!!!
Radek: oblicz układ równań
x−y+2z=−3
−2x+y+3z=−6
5x−3y+3z=2
15 cze 10:25
Janek191:
z 1) y = x + 2 z + 3
więc
− 2 x + ( x + 2 z + 3) + 3 z = − 6
5 x − 3*( x + 2 z + 3) + 3 z = 2
−−−−−−
− x + 5 z = − 9 / * 2
2 x − 3 z = 11
−−−−−−
− 2x + 10 z = − 18
2 x − 3 z = 11 ⇒ 2 x = 11 + 3 z
−−−−− dodajemy stronami
7 z = − 7
z = − 1
=====
2 x = 11 + 3 z = 11+ 3*(−1) = 8 / : 2
x = 4
====
y = x + 2 z + 3 = 4 + 2*(−1) + 3 = 5
y = 5
====
15 cze 10:40
Janek191:
II sposób za pomocą wyznaczników.
15 cze 10:41
ICSP: Lub inaczej. Mnożąc pierwsze równanie przez u, drugie przez v, dodając stronami i grupując ze
względu na x,y,z mamy :
(u − 2v + 5)x + (−u + v − 3)y + (2u + 3v + 3)z = −3u − 6v + 2
Chcąc policzyć niewiadomą x zerujemy współczynniki przy y oraz z :
−u + v = 3
2u + 3v = −3
Drugie równanie + 2* pierwsze równanie
| | 3 | | 12 | |
5v = 3 ⇒ v = |
| oraz u = − |
| |
| | 5 | | 5 | |
| | 12 | | 6 | | 25 | | 36 | | 18 | | 10 | |
(− |
| − |
| + |
| )x = |
| − |
| + |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
x = 4
Chcąc policzyć niewiadomą y zerujemy współczynniki przy x oraz z :
u − 2v = −5
2u + 3v = −3
Drugie równanie − 2* pierwsze równanie
7v = 7 ⇒ v = 1 oraz u = −3
(3 + 1 − 3)y = 9 − 6 + 2
y = 5
Chcąc policzyć niewiadomą z zerujemy współczynniki przy x oraz y
u − 2v = − 5
−u + v = 3
Dodając równania stronami
−v = −2 ⇒ v = 2 oraz u = −1
(−2 + 6 + 3)z = 3 − 12 +2
7z = −7
z = − 1
(x,y,z) = (4 , 5 , −1)
15 cze 10:57