proszę o pomoc
mario: ∫x2 * cosx dx
15 cze 09:50
J:
przez części ... cosx = v' x2 = u
15 cze 09:51
łukasz: mógłbyś wyprowadzićwynik żebym sobie zobaczył czy mi dobrze wyjdzie ?
15 cze 10:08
jakubs: Wklep do wolframa to zobaczysz wynik
15 cze 10:12
Saizou : tu nawet trzeba 2 razy przez części xd
| | | |
x2sinx−2∫xsinx dx i znowu przez części | |
| | |
x
2sinx−2(−xcosx+∫cosx dx)=x
2sinx−2sinx+2xcosx
15 cze 10:17
łukasz: dzięki Saizou, wyszedł mi ten sam wynik
15 cze 10:18
J:
cosx = v' x2 = u
sinx = v 2x = u '
.... .= x2sinx − 2∫xsinx = teraz drugi raz przez części:
sinx = v' − cosx = v
x = u u ' = 1
... = x2sinx − 2[−cosx*x − ∫(−cosx)dx] = ... licz dalej
15 cze 10:20
J:
oooo ... już masz policzone
15 cze 10:21