Udowodnij tożsamość
Szymon: (1sinx − 1cosx) =(sinx+cosx)
15 cze 07:35
Janek191:
Czy to jest dobrze przepisane ?
15 cze 07:57
Szymon: Zadanie podyktowane przez mojego nauczyciela, pewności nie mam czy jest dobrze.
15 cze 08:07
J:
To nie jest tożsamość
15 cze 08:10
Szymon: Dobrze w takim razie przepraszam mój błąd.
(1sinx−1cosx)(sinx+cosx)=ctgx−tgx
15 cze 08:17
J:
| | cosx − sinx | | cos2x − sin2x | |
L = |
| *(sinx + cosx) = |
| =
|
| | sinxcosx | | sinxcosx | |
| | cos2x | | sin2x | | cosx | | sinx | |
= |
| − |
| = |
| − |
| = ctgx − tgx = P |
| | sinxcosx | | sinxcosx | | sinx | | cosx | |
15 cze 08:21
Szymon: Dziękuje
15 cze 08:36