Własności i granice ciągów
szerzawiak: Zad 1
Oblicz granicę
| | x2 − 8x + 15 | |
a) lim |
| |
| | x2 − 9 | |
x→3
Tu daję link do zdjęcia zadań bo trochę za dużo pisania

:
http://zapodaj.net/ddac3d67a55ea.jpg.html
To czy zdam jest zależne od Was z góry dziękuję i proszę o rozwiązanie
15 cze 07:12
Janek191:
Np. na wzór
| | ( x − 3)*( x − 5) | | x − 5 | |
f(x) = |
| = |
| |
| | ( x − 3)*( x + 3) | | x + 3 | |
więc
| | 3 − 5 | | 2 | | 1 | |
lim f(x) = |
| = − |
| = − |
| |
| | 3 + 3 | | 6 | | 3 | |
x→3
15 cze 07:16
J:
Nie pisz głupot ... to czy zdasz , czy nie ... zależy wyłącznie od Ciebie ,
a ściślej od tego, co do tej pory zrobiłeś, aby sie tego nauczyć
15 cze 07:18
szerzawiak: Masz rację w 100 %

Mimo to prosiłbym o rozwiązanie
15 cze 07:21
Janek191:

z.3
| | 1 − 3 | |
xo = 1 więc yo = f(xo) = f(1) = |
| = − 2 |
| | 1 | |
Punkt styczności S = ( 1, − 2)
Prosta styczna ma równanie y = a x + b
gdzie
a = f '( x
o)
| | 3 | | 3 | |
f '(x) = ( 1 − |
| ) ' = |
| |
| | x | | x2 | |
więc
y = 3 x + b oraz S = ( 1 , − 2), więc
− 2 = 3*1 + b
b = − 5
Odp. y = 3 x − 5
=============
Patrz też na wykres:
15 cze 07:26
J:
Zad 3 i 4 ... potrafisz policzyć pochodną ?
15 cze 07:26
J:
dobra .... już nie licz pochodnych
15 cze 07:26
szerzawiak: Szacnek dla takich ludzi jak Ty którzy pomagają innym
15 cze 07:29
J:
Niestety ...Janek191 tylko Ci szkodzi.
15 cze 07:33
szerzawiak: Zaliczałem inne działy i ten mi został miałem tylko dzień żeby ogarnąć ten cały dział ...
Dasz rade zrobić 2 i 4 zadanie ? i w pierwszym 2 przykłady ?
15 cze 07:35
Janek191:

z.2
= x − 3 dla x > 2
| | 2 | | 2 | |
f( 2) = |
| = |
| = − 2 |
| | 2 − 3 | | −1 | |
a lim f(x) = − 1
x → 2
+
więc funkcja f nie jest ciągła w punkcie x
o = 2
15 cze 07:36
J:
Pomogę ... gotowca nie dostaniesz ...
4) Ile wynosi pochodna funkcji ?
15 cze 07:37
Janek191:

z.1
c)
| | x −3 | | x − 3 | |
f(x) = |
| = |
| |
| | x2 − 4 | | ( x − 2)*( x + 2) | |
więc
x→ 2
−
x→ 2
− czytamy x dąży do 2 z lewej strony
Patrz też na wykres .
15 cze 07:46
Janek191:
z.1
| | | |
d) f(x0 = 9 x2 + 2 x}{ 3 x2 − 1} = |
| |
| | | |
więc
| | 9 + 0 | |
lim f(x) = |
| = 3 |
| | 3 − 0 | |
x→+
∞
15 cze 07:50
Janek191:
Miało być
| | 9 x2 + 2 x | |
f(x) = |
| = ... ( dzielimy licznik i mianownik przez x2 ) |
| | 3 x2 − 1 | |
15 cze 07:52