Granica ciągu/Rozwiązanie równiania
Aurustius: Witam! Potrzebuje pokierowania z kilkoma przykładami
1. Obliczenie granicy ciągu:
lim n→
∞ ℯ
sqrt(n+1)/ℯ
sqrt(n)
pomnożyłem potęgę przez sprzężenie, doprowadzając do
lim n→
∞ ℯ
1/sqrt(n+1) + sqrt(n)
Co mogę dalej z tym zrobić? O ile się orientuje, to wynik powinien wyjść 1, no ale nie tylko na
tym mi zależy

2. Rozwiąż równania
sin5x − sin3x = 2cos4x
2
−sin3x/1−2
−sin3x = 1
W tych dwóch szczerze powiedziawszy nie miałem zielonego pojęcia co robić. Czekam z
niecierpliwością na wskazówki
15 cze 02:10
Aurustius: sin5x−sin3x = 2cos4x udało mi się rozwiązać, użyłem zależności sin(ax) − sin (bx) =
2cos((a+b)/2)sin((a−b)/2), z resztą niestety dalej mam problem
15 cze 02:19
Aurustius: ... W sumie nie wazne co si zrobi w tej granicy ciągu, to to dalej będzie 1/mianownik z n, co
prowadzi do 0, czyli e
0, czyli 1

Zaraz się okaże, że rozwiąże to bez pomocy
15 cze 02:34
J:
1) masz dobrze
3)
Założenie: 1 − 2
−sin3x ≠ 0 ⇔ 1 ⇔ 2
−sin3x ⇔
| | 2 | |
−sin3x ≠ 0 ≠ x ≠ 0 + 2kπ ⇔ x ≠ |
| kπ
|
| | 3 | |
| | 1 | |
.... ⇔ 2−sin3x = 1 − 2−sin3x ⇔ 2*2−sin3x = 1 ⇔ 2−sin3x = |
|
|
| | 2 | |
| | π | |
⇔ 2−sin3x = 2−1 ⇔ −sin3x = − 1 ⇔ sin3x = 1 ⇔ 3x = |
| + 2kπ
|
| | 2 | |
15 cze 06:28