granice
Daansa: Quleczka? albo ktoś z analizy?
| x2 | |
| jak to hospitalem zrobić? |
| ex | |
15 cze 00:07
Daansa: Cisza tutaj więc pewnie sam zostałem
15 cze 00:09
MYSZ: 2 razy
x2 / ex = 2x / ex = 2 / ex = 0, dla x → ∞
15 cze 00:13
kyrtap: do czego ta granica dazy?
15 cze 00:13
Mariusz: A musisz Hospitalem
Różniczkuj licznik i mianownik , najlepiej z użyciem granic aby mieć pewność że nie wyskoczy
po drodze granica którą chcesz policzyć
15 cze 00:15
Mariusz: Czy granice
też liczylibyście Hospitalem ?
Te przykłady pokazują dlaczego używając Hospitala trzeba różniczkować z użyciem granic
15 cze 00:19
MYSZ: sin x / x = cos x / 1 = 1 /1 = 1
(ex − 1 ) / x = ex / 1 = ex = 1
15 cze 00:23
Daansa: chwila chwila

wiem, ze gore i dol rozniczkowac ale wychodzi
15 cze 00:26
Daansa: aaaa czyli jak mi takie cos wychodzi to moge drugi raz to zrozniczkowac tak?
15 cze 00:27
MYSZ: no tak
15 cze 00:29
Hugo: Hej Daansa
15 cze 00:29
Daansa: Cześć hugo, to ja Ci dzisiaj pomagałem tam z modulem
15 cze 00:30
Hugo: lim x−>oo z tego wyrazenia bedzie 0
pochodna dołu zawsze e
x jednak liczbik bedzie x
2 −> 2x −> 2
| | 1 | |
stała przez ex = |
| = 0 |
| | oo | |
15 cze 00:30
Hugo: Dziekuje : ) wciaz nie umiem jak jest nierównosc
x2 = cos tam (mod costam)
−.− ale są gorsze rzeczy na jutro
15 cze 00:31
Daansa: czyli mogę robić dwa razy pochodną do tego?

super!
15 cze 00:31
Daansa: pokaż mi zadanie to ci pomogę
15 cze 00:31
Mariusz: Mysz no tak tyle że przy liczeniu pochodnej z sinusa albo exponenty
dostajesz granicę którą masz policzyć i mamy kółeczko
15 cze 00:32
Daansa: sin(x)/x = 1

tg(y)/ y = 1
itd.
15 cze 00:34
Daansa: aa z tego dziadostwa jak hospitala zrobic?
x2 lnx
x−>0+
15 cze 00:36
MYSZ: Nie bardzo wiem o co chodzi. Z tego co pamietam funkcja w liczniku i w mianowniku ma istniec w
okolicach punktu do ktorego zbiega i pochodna musi istniec i tak tutaj jest, ale nie wnikam na
razie, zmeczony jestem, lece w kimono. Jutro doczytam o co chodzi lub jesli mozesz jakos
"ulatwic" mi co jest dokladnie zle

?
15 cze 00:38
15 cze 00:38
Daansa: Ja się tego nauczyłem, nam na laborkach powiedział, że tak zawsze będzie i jeżeli będą np
funkcje typu
| sin3x | | | |
| to mamy robić |
| *3x i wychodzi 1*3x / x |
| x | | x | |
15 cze 00:40
Hugo: Dansa a bedziesz do południa?
15 cze 00:43
ZKS:
Trochę bezsensu.
| sin(3x) | | sin(3x) | |
| = 3 * |
| |
| x | | 3x | |
15 cze 00:43
Daansa: Nie bez sensu bo licznik i mianownik się skracają
15 cze 00:44
Daansa: Hugo nie jestem pewien, bo muszę kilkorgu osobom pomóc jeszcze rano przed zbójem, zależy o
któej wstane
15 cze 00:44
ZKS:
Piszę Ci, że bezsensu. To tak jak by mieć wyrażenie
| x2 | | | |
| = |
| * x i coś takiego zrobić. |
| x | | x | |
15 cze 00:46
15 cze 00:46
Hugo: Daansa: polecam ci etrapez : ) tam masz to
15 cze 00:47
ZKS:
Wystarczy u Ciebie pomnożyć i podzielić przez 3 i masz od razu bez udziwnień.
15 cze 00:47
Daansa: ale tyym sposobem dobrze mi wychodzi wszystko, więc nie rozumiem gdzie bez sens?
15 cze 00:47
Daansa: Hugo, nie miałem tych zagadnień na egzaminie.. Nawet nie wiem jak się za to zabrać bo to
widziałem tylko w książce i tyle
15 cze 00:48
Mariusz: MYSZ nie wiesz o co mi chodzi bo nie liczysz pochodnych granicami
Spróbuj leszcze raz policzyć
licząc pochodne granicami
to zobaczysz o co mi chodzi
15 cze 00:51
Hugo: pamietaj ze pochodne są osobno mianownik i licznik
sin3x / x −> cos3x * 3 / 1 −> oo
15 cze 00:51
Hugo: ok ok Daansa jakos spróbuje sam.
uciekam, milej nocki : )
15 cze 00:52
ZKS:
Bezsens jest, nie mówię, że źle tylko niepotrzebne jest coś takiego.
Na uczelniach zdarzają się profesorki, którzy by odjęli punkt na kolokwium za coś takiego.
15 cze 00:53
Daansa: Dobranoc

Mi nadal nie wychodzi lim
(x−>0+) x
2 lnx
15 cze 00:53
15 cze 00:56
Daansa: a ta mi wyszła

No rozumiem, u nas tej metody uczyli i punktują na maksa
15 cze 01:00
ZKS:
To jak wyszła Ci i dostałaś granicę 0 to okej.
15 cze 01:01
Daansa: Dostałeś, wyszło 0

Dziękuje.
15 cze 01:04
ZKS:
Przepraszam.

Znajdziesz błąd?
| | 1 | | 1 | | 1 | | x | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ (1 * |
| )dx = ∫ ([x]' * |
| )dx = 1 − ∫ (− |
| )dx = 1 + ∫ |
| dx |
| | x | | x | | x | | x2 | | x | |
Dostajemy, że
| | 1 | |
przenosimy ∫ |
| dx na lewą stronę i mamy |
| | x | |
0 = 1?
Oczywiście
Mariusz od razu nie pisz o co chodzi.
15 cze 01:07
Mariusz: Tutaj problem jest ze stałą całkowania
15 cze 01:49
MYSZ: ok, juz wiem o co sie rozchodzi

dzieki
15 cze 09:19
Kmiot: Jak obliczyć to rownanie

lnx
2=−2/3
21 cze 12:00