Chemiczne
Michcio: Masa roztworu pewnej substancji o stężeniu 2x% stanowi x% masy roztworu tej substancji o
stężeniu x%. Wyznacz x jeżeli po zmieszaniu obu roztworów otrzymano roztwór o stężeniu 30%.
14 cze 23:58
pigor: ..., np. tak : z warunków zadania :
2x%(x%m)+x%m=30%(x%m+m) /*100
2 ⇔ 2x
2m+100xm=30(xm+100m) /:2m ⇔
⇔ x
2+50x= 15(x+100) ⇔ x
2+35x−1500=0 i Δ=35
2+4*1500= 7225 ⇒
⇒
√Δ=85 i tylko x=
12(−35+85) spełnia warunki zadania, czyli
x=25. ...
15 cze 01:20
Michcio: A możesz po kolei wyjaśnić jak zrobiłeś równanie bo tego nie mogę zrozumieć do końca
| | ms | |
Wiem że jest wzór Cp= |
| *100% |
| | mr | |
15 cze 10:20
pigor: ... ja robię tak jakbym robił to ...

na matematyce, a ty chcesz
to robić jak na chemii, ale cóż ja nigdy nie lubiłem chemii ...
15 cze 17:56
Michcio: Ja lubię chemię i bardzo lubię matematykę
Jeszcze lubię WF (szczególnie jak w piłke gramy) i Informatyke
Ale nienawidze całej reszty np fizyki , historii, polskiego itd
To wytłumacz może pigor skąd się to matematyczne wzięło ok

Krok po kroku najlepiej jak równanie układasz
15 cze 18:23