1
Michcio: Przekształcenie P przyporządkowuje każdemu pkt płaszczyzny A(x,y) punkt B(2x,y−2). Zapisz wzór
funkcji g, której wykres jest obrazem w tym przekształceniu wykresu funkcji f określonej
wzorem f(x)=2x
2−x+2
Co robię źle

f(x)=2x
2−x+2
Znalazłem jeszcze punkt (1,3) ∊ wykresu funkcji f
To teraz robię przekształcenie
Funkcja kwadratowa g będzie miała wierzchołek
Punkt (1,3) przejdzie na (2*1,3−1)=(2,1)
Liczę z postaci kanonicznej dla funkcji g wzór tej funkcji ale odpowiedź jest błędna
14 cze 23:52
Eta:
A(x,y) → B(2x
o, y
o−2)
| | x | |
2xo=x i yo−2=y ⇒ xo= |
| i yo= y+2 |
| | 2 | |
| | x | | x | | 1 | | 1 | |
g(x)+2=2( |
| )2− |
| +2 ⇒ g(x)= |
| x2− |
| x |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
15 cze 00:49
Michcio: Teraz odpowiedź się zgadza chociaż nie do końca rozumiem twoje rozwiązanie.
Moje też się wydaje logiczne. Dla każdego punktu (x,y) należącego do f znajduję punkt (2x,y−2)
należący do g, ale wychodzi w odpowiedzi jakaś bzdura.
Nie wiem wyżej skąd się to bierze i jak to wytłumaczyć
15 cze 10:25
Eta:
No to dokończę Twoim sposobem
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
W( |
| , − |
| ) → W1( |
| , − |
| ) i P(2,1) |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 8 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
1= a(2− |
| )2− |
| ⇒ a= |
| |
| | 2 | | 8 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
to g(x)= |
| (x− |
| )2− |
| ⇒ y= |
| x2− |
| x −−− i jest ok |
| | 2 | | 2 | | 8 | | 2 | | 2 | |
Powodzenia w następnych zadaniach
15 cze 16:03
Michcio: Dzięki

To musiałem się w obliczeniach pomylić bo mi jakieś pierwiastki wychodziły.
Pozdrawiam koleżankę
15 cze 18:21
Eta:
Na zdrowie
15 cze 20:42