Sprawdzenie poprawności założeń
Roxi: Dla jakich wartości "m" rozwiązania rówanania mx
2+4mx+m+3=0 należą do przedziału (−2,1)?
1: Δ≥0
2: f(−2)>2
3: f(1)>0
4: −2<−b/2a <1
Czy założenia są poprawne? I skąd się bierze założenie 4 (z odciętą wierzchołka)?
Z góry dziękuję za pomoc
14 cze 23:32
ZKS:
Prawie dobrze.
af(−2) > 0
af(1) > 0
Czwarty warunek się bierze stąd, że jeżeli wierzchołek znajduje się w podanym przedziale to
mamy pewność, że rozwiązania nam nie wyjdą poza dany przedział.
14 cze 23:40
Roxi: Bardzo dziękuje!
14 cze 23:44
ZKS:
Przykładowo funkcja f(x) = (x − 3)(x − 2).
Mamy tutaj Δ > 0,
af(−2) > 0 ⇒ 1 * (−2 − 3)(−2 − 2) = 20 > 0,
a(1) > 0 ⇒ 1 * (1 − 3)(1 − 2) = 2 > 0,
| | 3 + 2 | | 5 | |
ale czy te rozwiązania są w danym przedziale? Nie, ponieważ xw = |
| = |
| . |
| | 2 | | 2 | |
14 cze 23:51