pochodne
xdxd: Jakim cudem?
| −1 | | 1 | | 8x−5 | |
| * |
| *(5−8x)= |
| |
| √5x−4x2 | | 2√5x−4x2 | | 2√(5x−4x2)3 | |
Chodzi o mianownik.
14 cze 23:17
xdxd: Proszę o pomoc
14 cze 23:23
PW: Cudem.
14 cze 23:28
Mila:
Jaką funkcję różniczkujesz?
14 cze 23:32
15 cze 10:38
xdxd: Przepraszam, źle przepisany przykład. Ale nawet jakby było dobrze przepisane, to nie wiem.
15 cze 10:40
J:
i czego nie rozumiesz .. w pierwszym sposobie korzystamy zw wzoru na pochodną ilorazu
| | f(x) | | f'(x)*g(x) − f(x)*g'(x) | |
[ |
| ]' = |
|
|
| | g(x) | | [g(x)]2 | |
15 cze 11:12
xdxd: chodzi mi o to mnożenie w mianowniku (5x−4x2)*2√5x−4x2 =>2√(5x−4x)3
15 cze 11:37
J:
a*2√a = 2a3/2 = 2√a3
15 cze 11:40
xdxd: a*2√a=a1*2a1/2 i skąd to 3/2?
15 cze 11:48
5-latek: Pytamy kolege lub kolezanke z gimnazjum czy prawda jest ze √a=a1/2 ?
Poza tym czy prawda jest ze an*am=an+m ?
jeśli tak to już wiesz dlaczego
15 cze 11:51
J:
| | 1 | |
umiesz dodać: 1 + |
| = ? |
| | 2 | |
15 cze 11:52
xdxd: o masakra, przepraszam za takie pytania. Dzięki!
15 cze 11:57