średnie
sese: Jak obliczyć średnią z dwóch średnich?
I: 1010gr − 120 sztuk
II: 980gr − 80 sztuk
Mam policzyć średnią. 1010 i 980 to średnie tych 120 sztuk i 80 sztuk produktu. Mam policzyć
średnią jak dodam 120 do 80. Jak to zrobić?
14 cze 22:55
PW: Nie pisz zadań "swoimi słowami", bo trudno zrozumieć.
Co oznacza "gr"?
14 cze 23:26
Mila:
| x1+x2+...+x120 | |
| =1010⇔x1+x2+...+x120=1010*120 |
| 120 | |
| y1+y2+...+y80 | |
| =980⇔y1+y2+...+y80=80*980 |
| 80 | |
| | x1+x2+..x120+y1+.....+y80 | |
xs= |
| = |
| | 120+80 | |
| | 101*12+8*98 | |
= |
| =101*6+98*4=998 sprawdź rachunki |
| | 2 | |
14 cze 23:30