Różny wynik pochodnej f. złożonej
niepewny: Czy ktoś mógłby wyjaśnić mi dlaczego pochodna z funkcji cos(−2x) jest równa −2sin(2x) (tak
twierdzi wolfram alpha,
https://www.wolframalpha.com/input/?i=der%28cos%28-2x%29%29)?
Nie mogę tego zrozumieć, względem wzoru f(g(x))' = f'(g(x)) *
g'(x) wychodzi mi 2*sin(−2x).
Rozkładając po kolei:
f == cos(g)
g == −2x
f' = −sin(g)
g' = −2
końcowo otrzymując:
[cos(−2x)]' = 2sin(−2x)
Teraz moje pytanie − czy i gdzie popełniam błąd?
14 cze 22:53
Saizou :
pochodna funkcji złożonej=pochodna funkcji zewnętrznej• pochodna funkcji wewnętrznej
h(x)=cos(−2x)=cos(2x) zatem h'(x)=−2sin(2x)
funkcja zewnętrzna to cosinus a wewnętrzna to 2x
14 cze 22:59
Mila:
Dobrze obliczyłeś. Jeszcze jedno przekształcenie.
2sin(−2x)=−2sin(2x) bo funkcja sinus jest funkcja nieparzystą.
14 cze 23:03
niepewny: Ach, zabrakło mi tego cos(−2x)=cos(2x) lub tego 2sin(−2x)=−2sin(2x) przekształcenia.
Dzięki za pomoc!
14 cze 23:10
Mila:
14 cze 23:19