Oblicz środkowe trójkąta
Wojciech1998: Podstawa trójkąta równoramiennego ma długość 8 a wysokość poprowadzona z wierzchołka trójkąta
ma długość 9. Jakie długości mają środkowe tego trójkąta. Proszę o rysunek i rozwiązanie bo
nie mam pojęcia jak to zrobić
14 cze 22:34
5-latek: To już uczen szkoły sredniej nie wie jak wygląda trojkat równoramienny i co to jest srodkowa ?
Poza tym nie zna twierdzenia Pitagorasa
czym jest tez wysokość opuszcona z wierzchlka pomiędzy ramionami w tym trojkacie ?
No to jedna srodkowa już masz
Druga policz (masz na to wzor poszukaj sobie
14 cze 22:39
Wojciech1998: Proszę tylko o rysunek i rozwiązanie
14 cze 23:03
Mila:

|AB|=8
AC=BC
|CD|=9 i to jedna ze środkowych
Środkowe: AE i BF są równe.
Srodkowe dzielą się w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka.
CD=9
3x=9
|SD|=3
|SC|=6
W ΔADS:
|AS|
2=4
2+3
2
|AS|=5
|AE|=|BF|=7.5
14 cze 23:18
5-latek:

ja lubie wzory wiec tak
Jeśli mamy dowolny trojkat to jeśli oznaczymy srodkowa laczaca wierzchołek A z bokiem a przez
m
to mjesj dlugosc wyraza się wzorem
m= 0,5
√2(b2+c2)−a2
Poprzez cykliczne przestawianie ze wzorze bokow otrzymamy dlugosci srodkowej laczaceb
wierzchołek B z bokoiem b i wierzchołek C z bokiem C
U siebie mas ztrojkat równoramienny wiec b=a i wzor staje się prostszy
14 cze 23:29