ffff
biedny student: Problem

!
Mam symetryczną macierz formy kwadratowej.
Wartość wlasna = 2
krotność = 3
a dim V wychodzi 1.
Co zrobic w takiej sytuacji ?
Jordan i uzupelnianie na vektory wlasne kolejnych rzędów ?
Macierz formy kwadratowej powinna byc zawsze diagonalizowalna (chyba)
14 cze 20:50
Widze zielen: Witam, po przeanalizowaniu zadania zastanawiam się kim jest Jordan, a tak na poważnie,
podstawiłem pod deltę ale wynik to Sandomierz, także powodzenia. Teraz już naprawdę na
poważnie, odświeżę może ktoś się zlituje i mu pomoże bo ja się nie podejmę z prostej
przyczyny, której tutaj nie ujawnię wśród umysłów ścisłych.
14 cze 21:40
biedny student: 
2 2 2
2 2 0
2 0 2
Mam taką macierz. Wielomian char. (α−2)
3
czyli α=2 krotnosć 1.
dim V = 1
Jest to macierz symetryczna, powinna być diagonalizowalna ...
14 cze 22:03
Godzio:
Przelicz jeszcze raz ten wyznacznik
14 cze 22:07
biedny student: α = 2 + 2
√2
α = 2 − 2
√2
α = 2
ok ?
14 cze 22:16
Godzio:
14 cze 22:17
biedny student: Dzięki
14 cze 22:21
biedny student: Jeszcze mam pytanie jaka jest określonośc formy kwadratowej tej macierzy ?
det minora 1 > 0
det 2 =0
det 3 = 0
jest półokreślona dodatnio ?
Jest jakieś tw. o tym ?
tw. sylwestera tylko gdy det ≠ 0 tak ?
14 cze 22:36