rozwąż nierówność
nick: x3+2x2≥4x+8
14 cze 20:48
wmboczek: (x−2)(x+2)2≥0
x∊<2;∞)∪{−2}
14 cze 21:06
Hajtowy:
x
3+2x
2−4x−8 ≥ 0
x
2(x+2)−4(x+2) ≥ 0
(x
2−4)(x+2) ≥ 0
(x−2)(x+2)(x+2) ≥ 0
(x−2)(x+2)
2 ≥ 0
x ∊ <2

o) U {−2}
14 cze 21:09
pigor: ..., np. tak :
x3+2x2 ≥ 4x+8 ⇔ x
3+2x
2 − (4x+8) ≥ 0 ⇔ x
2(x+2) − 4(x+2) ≥ 0 ⇔
⇔ (x+2)(x
2−4) ≥ 0 ⇔ (x+2)(x−2)(x+2) ≥ 0 ⇔
(x+2)2(x−2) ≥ 0 no to rysujesz
oś Ox ; na niej dwa kółeczka zamalowane jedno to x=−2 − pierwiastek dwukrotny ,
drugie to x=2 i rysujesz "węża' zaczynając od góry z prawej strony odbijając
w x= −2 i tyle rys. pomocniczego ; odczytujesz
x∊{−2} U <2;+∞) . ...
14 cze 21:11