matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
aa
Hugo:
Oblicz wartość funkcji Eulera dla następujących liczb: 17, 49, 210, 2
8
, 73 · 79, 47 · 5. fi(p
k
) = p
k
− p
k
−
1
wzór a) fi(17
1
) = 17
1
−17
0
= 16
b) fi(49) = fi(7
2
) = 49−7 = 42
c) fi(210
1
) = fi(216
0
) * fi(216−1) = 215
d)fi(73*79) = 5767 −1 = 5766
ale chyba coś zle
e) fi(47*5) = fi(235) ;=; i znow 234
14 cze 20:07
Kacper:
sprawdź wolframem
14 cze 20:14
Hugo:
:(( chodzi o metode na kolosie nie ma wolframa
14 cze 20:17