Proszę o pomoc, kompletnie nie wiem jak to zrobić -_-
Adrian: Oblicz x : −5+2+9+......+x=75
Zad 2
Oblicz drugi i piąty wyraz ciągu geometrycznego jeżeli
a6=9*a4
a2+a5=84
Zad 3
Oblicz sumę siedmiu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego (an) jeżeli
a6−a3=14
a5:a2=8
14 cze 19:59
Janek191:
z.1
Ciąg arytmetyczny
a
1 = − 5
r = 7
a
n = a
1 +( n −1)*r = − 5 + ( n −1)*7 = 7 n − 12 = x
Oraz
S
n = 0,5*( a
1 + a
n)*n = 0,5*( − 5 + 7 n − 12)*n = 75 /*2
( 7 n − 17)*n = 150
7 n
2 − 17 n − 150 = 0
Δ = 289 − 4*7*( −150) = 289 + 4 200 = 4 489
√Δ = 67
więc
czyli
x = 7*6 − 12 = 30
==============
14 cze 20:33
Janek191:
z.2
Skorzystaj z wzoru: an = a1*qn −1
14 cze 20:35
Janek191: z.3
Jak wyżej oraz wzór
14 cze 20:36
Eta:
zad.3
| | 1 | |
a6−a3=14 ⇒ a1(q5−q2)=14 ⇒ a1= |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
an: |
| ,1,2,4,8,16,..... |
| | 2 | |
14 cze 20:39
Eta:
Miało być S
7 ( sorry)
| | 1 | |
S7= |
| ,+1+2+4+8+16, 32= ........... |
| | 2 | |
14 cze 20:41
Adrian: Dziękuję wam bardzo
14 cze 20:52
pigor: ..., 3) oblicz sumę siedmiu początkowych wyrazów ciągu
geometrycznego (an) , jeżeli a
6−a
3=14 , a
5 : a
2= 8.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a6−a3=14 i a5 : a2=8 ⇒ a
1q
5−a
1q
2=14 i a
1q
4 : a
1q=8 ⇒
⇒ a
1q
2(q
3−1)=14 i q
3 : 1= 8 ⇒ q=2 i a
1*14=14 ⇒
(a1,q)=(1,2) ,
| | q6−1 | | 26−1 | | 15 | |
zatem S7=a1* |
| = 1* |
| = |
| = 15 . ...  |
| | q−1 | | 2−1 | | 1 | |
14 cze 20:58
Eta:
S
7= ? co to za wzór
14 cze 21:00
Janek191:
Pigor zgubił tylko 1
14 cze 21:04
Eta:
"tylko" ?
14 cze 21:04
Janek191:
@ Eta
Co to za przecinki we wzorze na S
7 ? ( 20.41)
14 cze 21:05
Eta:
"+"
14 cze 21:06
Janek191:
Zamiast q7 napisał q6
14 cze 21:06
Eta:
i a1= 0,5 a nie 1
14 cze 21:07
Eta:
Wszystko przez upał ( a "pić " się chce
14 cze 21:09
Janek191:
Pigorowi też się pewnie chce pić
14 cze 21:12
Janek191:
My tu gadu gadu, a Adrian poszedł do ?
14 cze 21:14
Mila:
Na randkę.
14 cze 21:23