aa
Hugo: Jak rozwiązać takie równanie modulo

http://scr.hu/2pdc/gnfsp
odpowiedź to C) bo ma być 15
ale jak operować na tym

?
14 cze 19:11
Mila:
Nie ma tam polecenia, są 4 układy równań?
14 cze 19:35
Hugo: przepraszam że tak długo czytalem i rozwiązywałem twój inny wpis

wiec: to jest z metody rabina
http://scr.hu/2pdc/zryok
i tam na końcu mam 4 rozwiązania i 3 sie odrzuca i jak je odrzucic
14 cze 19:56
Hugo: Jak podstawie to 15 pod
x = 4 (mod11) oraz x = 15(mod19) to wychodzi :X
14 cze 19:57
Mila:
W tym nie mogę pomóc.
14 cze 20:16
14 cze 20:40
Saizou : a już wiesz co oznacza [(a)]
14 cze 20:46
Saizou : zad. 5 możesz robić na piechotę podstawiając wartości {0,1,2...6} i analogicznie {0,1,2...18}
14 cze 20:59
Saizou : zad 4. skorzystaj z tw. Eulera
14 cze 20:59
Hugo: Hmm
14 cze 22:15
Hugo: nie wiem co to znaczy

co to znaczy?
14 cze 22:16
Saizou : chyba jednak Kacper ma rację że to tylko sposób numeracji
14 cze 22:20
Hugo: Hmm? prosze rozwiń mi

?
14 cze 22:26
Mariusz: 19−11=8
11−8=3
8−2*3=2
3−2=1
3−(8−2*3)=1
3*3−8=1
3*(11−8)−8=1
3*11−4*8=1
3*11−4*(19−11)=1
7*11−4*19=1
7*11*b−4*19*a=15+209k
x=a (mod 11)
x=b (mod 19)
14 cze 22:38
Saizou :
układ np.
x≡4 mod 11
x≡15 mod19
zatem z pierwszego równania mamy że x jest w postaci x=4+11k dla k∊ℤ i wrzucając to do drugiego
mamy
4+11k≡15 mod 19
11k≡11 mod 19 (możemy podzielić bez zmiany bo NWD(11,19)=1)
k≡1 mod 19, zatem k jest w postaci k=1+19p dla p przebiegającego liczby całkowite
zatem x=4+11(1+19p)=15+11*19p
14 cze 22:38
Saizou :
zad. 4 np. 127 dla n=7
korzystając z tw. Eulera mamy
φ(7)=6 zatem
126≡1 mod 7 , wiec
127≡126*12≡12≡5 (mod 7) wiec 127=5 w ℤ7
14 cze 22:43
Mariusz: To "na piechotę" to trochę niezbyt efektywne jest
14 cze 22:45
Saizou : zad 5
x2≡2 mod 7
możemy na piechotę sprawdzić co będzie spełniać to równanie bo ℤ7={0,1,2...6}
dla x=0 mamy 0≡2 mod 7 sprzeczność
dla x=1 mamy 1≡2 mod 7 sprzeczność
dla x=2 mamy 4≡2 mod 7 sprzeczność
dla x=3 mamy 9≡2 mod 7 jest ok
dla x=4 mamy 16≡2 mod7 jest ok
dla x=5 mamy 25≡2 mod7 sprzeczność
dla x=6 mamy 36≡2 mod7 sprzeczność
14 cze 22:48
Saizou : to są małe ciał wiec można na piechotę xd
14 cze 22:48