matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
Braams:
√
3 n
2
+n+1
/(3 n+1) =
jak sie robi takie granice?
14 cze 19:10
pigor:
..., np. tak :
√
3n
2
+n+1
lim
n→
∞
=
3n+1
√
n
2
(3+
1
n
+
1
n
2
)
= lim
n→
∞
=
n(3+
1
n
)
n
√
3+
1
n
+
1
n
2
= lim
n→
∞
=
n (3+
1
n
)
√
3+
1
n
+
1
n
2
√
3+0+0
= lim
n→
∞
=
=
1
3
√
3
.
(3+
1
n
)
3+0
14 cze 20:22