funkcje
caffe : Hejka, potrzebuję pomocy w sprawie wykresu funkcji.
| | ⎧ | x dla x≥2 | |
| Mam taki przykład: f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x+4 dla x<2 | |
jak narysować do tego wykres?
oraz:
f(x)=
1x x∊ <−2,0> u <1,2)
f(x)=
1x x∊ (0,+
∞)
jak do tego mają wyglądać wykresy, jak to w ogóle rozpisać w tebelce jeśli się da?
I jeszcze mam wątpliwości kiedy na wykresie łączy się te kropki, kiedy nie, a kiedy zostawia
się niezamalowaną?
14 cze 18:40
caffe : haloo :'(
14 cze 18:56
caffe : rany, proszę o pomoc
14 cze 19:09
xXx:

1.
Rysujesz te dwie funkcje w tych przedziałach co podałeś/aś.
Tzn. dla x≥2 ⇒ f(x)=x
dla x<2 ⇒ f(x)=−x+4
14 cze 19:16
Kamson: WItam,
dla 1 przykładu bardzo prosto, są to 2 proste:
x ≥ 2 , masz y = x , x podstaw 2 i np 3 , i narysuj prostą zaczynającą sie od 2 w góre
−x+4 , masz y = −x+4 , x podstaw np 1 i 2 , i narysuj prostą do 2
Punkty są zamalowane, gdy: przedział ma oznaczenie ≤ lub ≥ , oznacza to przedzial zamknięty
a nie zamalowane gdy, przedział ma oznaczenia > lub < ,
14 cze 19:20
caffe : jejku, dziękuję bardzo
14 cze 19:26