Pomocy :))
help: Dane jest równanie |mx|+|m|=4, w którym x jest niewiadomą.
Dla jakich wartości parametru m równanie ma rozwiązania?
14 cze 18:36
Godzio:
m ≠ 0 (dla m = 0 sprzeczność)
|mx| = 4 − |m|
| | 4 − |m| | |
To ma rozwiązanie o ile |
| ≥ 0 ⇔ 4 − |m| ≥ 0 ⇔ |m| ≤ 4 ⇔ m ∊ <−4,4> |
| | |m| | |
Ostatecznie: m ∊ <−4,0) U (0,4>
14 cze 19:07
help: Czemu ma rozwiązanie tylko wtedy gdy ≥0 ?
14 cze 19:09
Godzio: Bo wartość bezwzględna jest nieujemna, wiec jak prawa strona będzie ujemna to otrzymamy
sprzeczność
14 cze 21:34